Escaldes-Engordany
El personal a l’administració general s’incrementa un 9% en una dècada
El SEP i el Sipaag critiquen l’elevada proporció del nombre de treballadors de caràcter eventual
El nombre de personal a l’Administració General ha crescut un 8,7% en els últims deu anys. Segons dades del Departament d’Estadística fetes públiques ahir, a finals de l’any passat hi havia 2.650 contractats al sector públic –a l’estadística no s’hi inclouen els comuns– mentre que al 2008 la xifra era de 2.437. Ara bé, a l’hora de desglossar les xifres, els contractes de caràcter eventual, que van passar de 282 a 505, van patir un increment en els últims deu anys del 79%, si bé en l’últim any la xifra s’ha reduït gairebé un 10%. Mentrestant, els contractuals –el personal que té un contracte fix a l’administració però que no té la nacionalitat andorrana– van passar dels 188 als 356, amb una variació positiva del 89,4%. En canvi, els que fan referència als funcionaris van passar dels 1.860 als 1.685, cosa que suposa una reducció del 9,4%.
Segons Estadística, l’increment de personal contractual es deu a la cobertura de places vacants d’anys anteriors, així com de places de nova contractació previstes en els presuspostos del 2018. Paral·lelament, un dels cossos que més han notat l’increment de places eventuals és el d’Educació. Al 2008 hi havia 142 treballadors sota aquest tipus de contracte mentre que l’any passat n’hi havia 248. L’increment, del 74%, és superior respecte al del personal d’aquest àmbit en una relació contractual, que ha passat dels 100 als 141 en una dècada.
La presidenta del Sindicat de l’Ensenyament Públic, Anna Mundó, afirma que al Govern «se li ha escaptat de les mans» la gestió del creixement de professors a l’escola, tot i que es mostra esperançada que aquesta situació canviï aviat, com així ho demostra la reducció interanual respecte a aquest tipus de contractacions. En aquest sentit, Mundó es mostra esperançada per l’anunci de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, d’obrir 70 nous edictes per a personal fix en el sector de l’Educació durant aquesta legislatura. La intenció del Govern és que dels 962 treballadors que hi ha en el sector de l’ensenyament només un 15% sigui eventuals, una xifra que a hores d’ara se situa en el 25%.
La funció dels eventuals
De moment, la màxima responsable del SEP afirma que l’última reunió amb Vilarrubla va anar «bé». «Tenim punts de vista diferents, però es va mostrar oberta al diàleg», manifesta Mundó, que recorda que els contractes eventuals estan designats per suplir excedències, càrrecs polítics o substitucions, però no per cobrir places que haurien de ser ordinàries.
Mentrestant, el president del Sindicat de Personal de l’Administració General (Sipaag), Lluís Anguita, explica que el repunt del nombre de contractats a l’Adminsitració General, que en l’últim any també ha crescut un 0,8%, també es pot deure al fet que s’estigui incorporant més personal per a la celebració de la Cimera Iberoamericana, que en principi hauria de ser eventual. Amb tot, lamenta que en els últims anys l’Executiu hagi abusat de la figura del personal eventual que teníem «per a casos excepcionals» i critica que hi hagi personal que amb l’entrada en vigor de la Reforma de la Llei de la Funció Pública hagi pogut perdre drets com el de l’antiguitat a l’hora de presentar-se a edictes per consolidar la seva plaça. Anguita també explica que és «difícil» calcular la xifra total de nou personal perquè s’han d’especificar les places de nova creació.
Dades desglossades
Pel que fa a les xifres generals, el cos general dins de l’administració ha passat en deu anys dels 796 treballadors als 944 i més de la meitat ocupen la figura de funcionari.L’any passat, hi havia un total de 247 policies, 118 bombers, 92 treballadors al sector de la justícia –a la dada no s’hi inclou el nombre de batlles, magistrats ni fiscals–, 75 duaners, 61 contractats al centre penitenciari i 19 banders.
D’altra banda, el personal que forma part del nucli dur de Govern, en què s’hi inclouen el líder de l’Executiu, els ministres i els secretaris d’estat, era de 22 persones. Entre batlles, magistratsi fiscals n’hi havia 34. Pel que fa al nombre d’ambaixadors, la xifra total era de 7. Pel que fa a la nacionalitat, hi ha un total de 1.274 treballadors a l’administració general que són andorrans, 219 que són espanyols, 20 que són francesos i 11 portuguesos.
Finalment, Estadística també va informar que la massa salarial del personal de l’Administració General va ser de 88 milions d’euros, una xifra molt per sobre dels 74 milions que hi havia f a una dècada.